Afgelopen jaar kreeg ik van de MDL arts te horen dat ik ziekte van Crohn heb. Daarvoor was ik bij de longarts geweest en bij een reuma arts, daar kwamen mijn klachten niet weg en beide hebben mij geadviseerd om naar de MDL arts te gaan. Na wat onderzoeken bleek het dus Crohn.

 

Waar ik het meeste last van had was dat ik plotseling aandrang krijg voor ontlasting en dan à la minute naar een toilet moet. Dit werd zo erg dat het heel vervelend is om van huis te gaan. Daarnaast had ik veel last van vermoeidheid.

 

Het zat met name in het laatste gedeelte van de dunne darm en de arts vroeg mij of ik hier medicijnen voor wilde of over drie maanden terug komen. Ik heb gekozen voor het laatste en in die tussentijd kreeg ik via een familielid het advies de site van Henrike eens te bekijken.

 

In het eerste contact kwam gelijk naar voren dat Henrike me kan helpen mits ik bereid was om “er voor te gaan” en mijn eetgewoontes aan te passen en of ik nog een aantal onderzoeken wil ondergaan (bloed en ontlasting). Hier heb ik volmondig ja op gezegd, je wilt wel als je niet altijd van huis durft.

 

In mijn geval was het een traject van ongeveer een jaar en na het eerste ontlastingsonderzoek kreeg ik een uitgebreid rapport: ”uitwerking darm casuïstiek”. Dit bestaat uit vier fasen. Bij mij bleek uit het onderzoek dat er bij mij te weinig goede bacteriën aanwezig waren en dat er juist wel ziekteverwekkers aanwezig waren en dat mijn darmslijmvliezen beschadigd waren. Ik heb er met hulp van Henrike veel aan gedaan om mijn darmen te herstellen en de goede bacteriën weer terug te krijgen d.m.v. een heel goed advies in gezond eten en door een heel aantal voedingssupplementen. De eet adviezen en de voedingssupplementen kunnen per fase veranderen.

 

Wat mijn het allereerst opviel was dat ik minder pijn in gewrichten heb, een hele fijne bijkomstigheid. Daarna merkte ik dat ik minder moe ben (hier had ik al jaren last van) en ik heb nu weer veel meer controle op de ontlasting en kan er veel beter mee om gaan. Daarnaast had ik al jarenlang last van uveitis(oogziekte) en lichen sclerose. Dit blijken beide auto immuun ziektes te zijn die weer darm gerelateerd zijn, Henrike gaf aan dat ik hier veel minder last van zal hebben of dat het zelfs weg kan blijven.

 

De ziekte van Crohn zal ik nooit vanaf komen maar door de uitgebreide gesprekken met Henrike en het aanpassen van eetgewoontes ben ik een heel ander mens geworden waar ik Henrike met al haar kennis super dankbaar voor ben. Er was niet één vraag waar ze geen antwoord op wist.

 

Uiteraard zal er altijd wat zijn wat ik beter niet had kunnen eten of drinken maar door alle adviezen, tips, voorbeelden en recepten weet ik nu heel goed hoe ik het weer kan aanpassen en kan ik heel goed leven met Crohn en hoef ik niet meer naar de MDL arts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.