Vetten kunnen we grofweg opdelen in twee soorten vetten: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Die laatste groep kun je dan ook weer opdelen, maar dat laten we voor nu even zitten 😉. Of vetten verzadigd zijn, zegt o.a. wat of het geschikt is om in te bakken.
☸️ VETTEN OM IN TE BAKKEN ☸️
Vetten die geschikt zijn om in te bakken, zijn met name roomboter, ghee, kokosolie en reuzel/ossenvet. Deze vetten bevatten namelijk veel verzadigd vet en zijn heel stabiel. Dat betekent dat ze niet snel zullen oxideren in tegenstelling tot andere vetten/oliën.
☸️ VETTEN VOOR IN SALADES/SMOOTHIES/SOEPEN ☸️
De meeste plantaardige oliën zijn beter geschikt om koud te gebruiken. Zo kun je olijfolie wel prima gebruiken in soepen en salades, maar is het wat minder geschikt om in te bakken. Daarbij bestaat nog weer een verschil in ‘vierge’ en ‘extra vierge’ olie, waarbij de eerste soort beter tegen verhitting kan.