Communicatie binnen in jouw lichaam gaat via het snelle zenuwstelsel of via het veel langzamere hormoonstelsel.

Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel communiceert middels onder andere neurotransmitters en controleert continu jouw situatie; je bloeddruk, je temperatuur, of er ‘gevaar’ dreigt, het dag- en nachtritme etc.

Hormoonstelsel

Het hormoonstelsel reageert daar vervolgens op om het lichaam in homeostase te houden. Dat betekent dat het lichaam er alles aan zal doen om een juiste balans te behouden. Dat gebeurt middels hormonen die in hormoonklieren aangemaakt worden en vervoerd worden via het bloed om ergens anders hun ‘werk’ te doen en de werking van organen te regelen.

De hormoonhuishouding is belangrijk bij jouw emoties, groei, metabolisme, temperatuur, vruchtbaarheid, spieropbouw en nog veel meer zaken die zich afspelen in jouw lichaam.

Verstoorde hormoonhuishouding

Hoe kan het dan toch zo zijn dat je hormoonhuishouding verstoord raakt? Tegenwoordig leven we in een hectische wereld. Ons zenuwstelsel signaleert bijvoorbeeld geen beren of leeuwen die ons achterna zitten, maar wel dat jij de hele dag onder hoogspanning leeft, wat voor jouw lichaam hetzelfde effect heeft. En dus maakt jouw in dat geval lichaam (te lang) cortisol aan.
Dit is maar een voorbeeld, want daarnaast hebben we te maken met bewerkte voeding die veel invloed heeft op de werking van jouw hormonen. En heb jij een kantoorbaan zoals velen? Zoals je vast wel weet, is ook dat niet gezond voor jouw lijf én voor jouw hormoonbalans.

Gelukkig kunnen we wel veel doen om alsnog homeostase te bereiken en jouw lichaam helpen in balans te laten zijn! Wil jij hier meer over weten? Neem dan contact met mij op via onderstaande button.