Juicen of blenden?

Sapjes en smoothies zijn steeds populairder aan het worden. Supergoed, want in de meeste gevallen een stuk beter dan frisdranken etc. Maar wat is nu beter: juicen of blenden?

✴️ JUICEN ✴️
Bij het juicen blijft enkel het sap over uit de groenten of het fruit. Dat betekent dat de vezels achter blijven. En laten nu juist die vezels de opname van de suikers vertragen!
Dus: zeker nog gezond, maar doe dit niet teveel. Je bloedsuikerspiegel raakt hier namelijk behoorlijk van verstoord. Bovendien heeft je lichaam eigenlijk de vezels nodig om de opname te vertragen.

✴️ BLENDEN ✴️
Het voordeel van de blender is dus juist dat de vezels bewaard blijven, waardoor de suikers langzamer opgenomen worden. Bovendien zijn vezels heel belangrijk voor je darmen. Het is daarvoor wel belangrijk dat je de smoothie ‘kauwt’, zodat die goed verteerd kan worden door jouw speekselenzymen.
Door groenten en fruit te blenden (liefst zoveel mogelijk groenten in de verhouding) krijg je gemakkelijk veel vitamines en mineralen binnen. Risico is wel dat je gemakkelijk en snel (te)veel calorieën inneemt. Helemaal als je niet (goed) ‘kauwt’ of de smoothie door je mond laat gaat. (Ga maar na: een smoothie van een banaan, kiwi, 2 mandarijnen en handje spinazie: zou je dat qua hoeveelheid eten als ontbijt? Verder mist het dus veel eiwitten en vetten en bevat het teveel suikers).